Atelier Hester Glasbergen
Atelier Hester Glasbergen
Atelier Hester Glasbergen

Herinneringsbeeld Fern (te vroeg geboren)

Korte cursus:

Herdenkingsbeeld van brons maken

maandag 2, 9 oktober en 23 oktober van 19.30 – 21.30 uur
(deze cursus is vol, maar je kunt nog wel opgeven voor de wachtlijst)
Kosten: € 135,00 voor de cursus (exclusief de kosten voor het brons)

Over de cursus

Heb je iets bijzonders meegemaakt wat je graag vast wil leggen in een bronzen beeld, dan ben je van harte welkom op deze bijzondere korte cursus.
Je maakt een hele persoonlijke blijvende herinnering, die van grote waarde is voor de toekomst. Voor jezelf of voor degene aan wie je het beeld weggeeft.

Ik help je met het maken van dit beeld. Het kan betrekking hebben op een verdrietige gebeurtenis, zoals het overlijden van je kind, partner of ouders. Maar het kan ook dat je wilt vieren en de geboorte van je kind wilt vastleggen of een beeld wil maken voor een jubileum of huwelijk.

Overweeg je om mee te doen?

Stuur mij een mail op atelier@hesterglasbergen.nl en vertel daarin ook even kort wat je wilt gaan maken, en voor wie of voor welke gebeurtenis. Ik neem dan contact met je op over je deelname aan deze cursus.

Titia – Beeld voor mijn lieve moeder

Eind 2021 overleed mijn moeder redelijk plotseling. Dat gaf mij ontzettend veel verdriet en een gevoel van gemis en leegte. Een overweldigend gevoel, waar ik absoluut mee aan de slag moest gaan, om het een plaats te kunnen geven.
Twee keer eerder heb ik een workshop gevolgd bij Hester, waarin ik heb geleerd en ervaren hoe je gevoel kwijt kunt in een beeld en het daarmee een prettige plek geeft die je op enige afstand toch ook weer bij je kunt houden. Van daaruit kwam al snel de behoefte om – juist nu – het verdriet te verwerken in een beeld. Een beeld ter nagedachtenis aan mijn moeder, waarin ik mijn gevoel voor haar kan verwerken.
Mijn moeder had samen met mijn vader een fruitbedrijf en stond altijd in de winkel. Vele klanten waren dol op haar en kwamen duidelijk niet alleen voor het fruit, maar juist ook voor een praatje. Daarmee gaf ze haar werk voor de buurt nog meer betekenis.
Ik had als snel besloten dat mijn beeld een appel moest worden, maar hoe druk ik dan uit wat ik voor mijn moeder voel?
Hester liet mij tijdens de cursus vrij en gaf af en toe een tip omdat ze goed aanvoelde dat het mijn proces was. Gaandeweg kreeg ik steeds meer een idee hoe het beeld er uit moest zien. Ik wilde een hol beeld met gaten erin. Maar wat voor een gaten? Want gaten kunnen ook weer lijken op bijvoorbeeld een gezicht of stippen. De andere deelnemers van de cursus gaven mij positieve feedback en dat zette mij dan ook weer aan het denken. Er was een goede sfeer.
Mijn appel ook daadwerkelijk in een appelvorm krijgen was een uitdaging en daarom ben ik na 2 ochtenden weer opnieuw begonnen, want het leek teveel op een bal met een stokje. Ik had toen een plaatje in mijn hoofd en daarna lukte het wel om het beeld te maken zoals ik het wilde. Een mooie open appel met een hart erin. De cursus was eigenlijk 2 ochtenden, maar ik kon gelukkig nog een extra ochtend komen. Wat was dit fijn!
Ik was tevreden over mijn beeld en heb het beeld naar de bronsgieterij gebracht. Wat denken ze daar goed mee!
Na 2 maanden kon ik het beeld ophalen om te patineren. En daar zag ik voor het eerst het eindresultaat. Ik had een plaatje in mijn hoofd, maar gaat dit ook daadwerkelijk lukken? Wat was ik blij met het resultaat! Nu nog de juiste kleur uitzoeken, wat is dat lastig. Ik wist alleen dat ik het hart eruit wilde lasten springen en wat hebben ze goed meegedacht! Het hart is goudkleurig gebleven, want dat drukt de liefde de uit die ik voor mijn moeder voel!
Wat is dit een fijn proces geweest! Het heeft voor mij zelf therapeutisch geholpen!
Hester, heel erg bedankt voor de fijne begeleiding, voor je rust en dat je mij het gevoel gaf dat ik alle tijd had om iets moois te maken ter nagedachtenis aan mijn moeder!

Atelier Hester Glasbergen

Florien en Julia, aan de hand van een jeugdfoto met een beeld voor hun ouders bij hun 40 jarig huwelijksfeest.

Erica – Verwerkingsbeeld op het graf van mijn ouders

Mijn zussen, broers en ik waren o zoek naar een passend beeld voor het graf van onze ouders. Mama wilde graag een opvliegende duif. Bij alles wat we zagen bij bedrijven voor grafstenen en dergelijke hadden we niet écht het gevoel dat dat was wat we zochten. Te klein, te gedetailleerd, te groot, niet het juiste materiaal… Uiteindelijk zeiden ze: Maak jij het maar. Na veel studies van duiven durfde ik het aan om een duif van brons te maken.

Eerst een wassen model en toen naar de bronsgieterij. Heel spannend om het uiteindelijke resultaat te zien, maar het was erg naar onze zin. Ik was erg blij dat het gelukt was en nu staat het mooi op de houten zerk die we uitgezocht hebben.

Atelier Hester Glasbergen

Zelf een beeld van brons maken?

Dat kan nu. Want zelf een beeld van brons maken is niet moeilijk.
In een korte cursus van leer je eerst om een ontwerp en een model te maken voor je bronzen beeld. Dat doe je met boetseerwas. Na drie lessen is je model af en brengen we samen met de andere cursisten je kunstwerk naar de bronsgieterij. Daar krijg je dan een uitgebreide uitleg over het bronsgieten. En ook een echte demonstratie van het bronsgieten! Tenslotte bespreek je ook met de bronsgieter de wijze waarop je beeld gegoten gaat worden.
Een aantal weken daarna kun je je beeld weer ophalen: Je bronzen kunstwerk is klaar, een resultaat om trots op te zijn!
Na de cursus gaan we in november een dagdeel naar de bronsgieterij. Je krijgt daar een demonstratie bronsgieten en je kunt je geboetseerde beeld inleveren. Een maand later is je beeld klaar en kan dan opgehaald worden.
Prijs voor deze korte cursus is € 135,00; exclusief de kosten voor de boetseerwas (€ 10,00).
Het bezoek aan de bronsgieterij en koffie/thee tijdens de cursus zijn inbegrepen.
De kosten voor het brons zijn afhankelijk van de grootte van het beeld. Deze kosten bespreek je met de bronsgieter. Prijzen vanaf € 100,00.